preskoči na sadržaj

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

PROJEKT ŠAFRAN

 

 

u Školi primijenjene umetnosti i dizajna, Zagreb

'The Crocus Project' je cjelogodišnja aktivnost u koju se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta. Škole, sudionice u Projektu Šafran, lukovicama opskrbljuje Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holokaust Education Trust Ireland), a posrednik za hrvatske škole je Javna ustanova spomen područje Jasenovac.

Međunarodnom projektu 'Šafran' ove se godine priključila i Škola primijenjene umetnosti i dizajna iz Zagreba.

Nositelji projekta su učenici 2C razreda grafičkog odjela pod vodstvom Smiljane Lazić Marinković, prof. povijesti i Slavice Tolić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.            

Foto dokumentaciju projekta izradile su učenice fotografskog odjela: Adriana Benak, uč. 2E i Paula Podnar, uč. 4E razreda.

Glavna aktivnost projekta je sadnja lukovica žutog šafrana koje se ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece stradale tijekom Holokausta. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Tim su povodom učenici, 9. Studenoga  2012.,  u školskom vrtu posadili lukovice šafrana i započeli realizaciju projekta.

Uključivanje učenika u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste, osim što nas podsjeća na povijesna događanja, podsjeća nas i na važnost tolerancije i poštovanja.

Škole koje sudjeluju u Projektu Šafran mogu razmjenjivati svoja iskustva u vezi s projektom na  internetskom forumu Online šafran kluba (Online Crocus Club): www.hetireland.org/crocus/.

(Projekt Šafran – Vodič za nastavnike)

 

Sudionoci Projekta Šafran u Školskom  vrtu, 9. studenoga 2012., u vrijeme sadnje šafrana

 

 

 

Lukovice šafrana dopremljene iz Irske.

 

 

Sadnja šafrana u obliku Davidove zvijezde.

 

 

 

 

 

Zadovoljni obavljenim poslom, čekamo proljeće i žute cvjetove šafrana.

 

 

 

Rezultat našega rada –

žuta Davidova zvijezda u našem školskom vrtu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

preskoči na navigaciju