preskoči na sadržaj

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

SIJEČANJ - SVIBANJ 2012. g.

 

KULTURA TURIZMA -

"SUVENIR GRADA ZAGREBA – PRIJEDLOG MLADIH UMJETNIKA"

Projekt učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu

 

u sklopu projekta Kultura turizma, turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu provesti će aktivnosti sa učenicima odjela Grafike i odjela Unutrašnje arhitekture kroz projekt "SUVENIR GRADA ZAGREBA – PRIJEDLOG MLADIH UMJETNIKA"

 

Cilj projekta je istraživanje i upoznavanje grada Zagreba i njegovih turističkih, kulturnih i prirodnih osobitosti i obilježja.

 

U sklopu projekta učenici će istraživati i bilježiti postojeće suvenire kao i osobitosti duha mjesta (genius loci) grada Zagreba te na osnovu spoznaje kao i iskustva predložiti i izvesti suvenire grada Zagreba.

 

Suveniri imaju akcentirati područja koja nisu pokrivena dosadašnjom ponudom te će biti osmišljeni kao odraz grada viđen očima adolescenta koji se obrazuje u području umjetnosti i dizajna, odnosno mladog umjetnika u procesu nastajanja.

 

Projekt realizirali:

 

Učenici:

3r / Sven Došen, Dorja Horvatić, Karla Fiket, Valentina Lulić, Nina Stupar, Filip Ugrin, Tony Volf

4r / Ines Jakopanec, Karla Mačkić, Laura Martinović, Petra Matić, Franka Kovačević, Ivana Lazar, Tanja Modraković, Josipa Tadić

 

Voditelji projekta:

Vinka Mortigjija Anušić, prof.mentor i Filip Pintarić, prof.mentor

 

Profesori mentori:

Damir Brčić, prof., Vlasta Pirnat, prof., Milan Vučić, prof.savjetnik

 

MAJICE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČAŠA ZA GEMIŠT

 

 

GEMIŠT je napitak od bijelog vina i mineralne vode. Pošto se smatra da je Bog stvorio vodu, a čovjek vino, to je polubožanski napitak. U gemištu nije riječ o razrjeđivanju vina, već o poboljšanju okusa vode. U Hrvatskoj je to slavni napitak još od 19.st, a tu kulturu miješanja različitih omjera vina i vode posebno su razvili Samoborci. Najpoznatije mjere u Hrvata su: 2 u 8 - omjer vina i vode je 8:2; GEMIŠT (pravi) - 1:1; ŠKROPEC - 2:8. A slavna čaša koju su Zagrepčani koristili za gemišt je upravo ova na slici.

 

 

MEMORY

 

 

SAKRALNA ARHITEKTURA GRADA ZAGREBA

 

 

 

 

 

 

 

SAKRALNA ARHITEKTURA GRADA ZAGREB

MEMORY - AGRAMERSKI RIJEČNIK

A

 

 

 

 

 

 

VIZURE ZAGREBA

 

 

 

 

NAKIT - GRINCAJG

 

 

 

 

 

 

ZELENA POTKOVA

 

Prema legendi, sveti Dunstan je u 10.st. ulovio vraga u potkovu i otada vrag više nikada nije mogao ući u kršćansku kuću, ako bi potkova bila iznad ulaznih vrata. Okrenuta krajevima prema gore, čini dom sretnim, a na kolijevci čuvaju male bebe od zlih duhova.

Potkove donose veliku sreću i štite od nesreće, munje i vatre.

Lenucijeva (zelena) Potkova je dobila naziv po Milanu Lenuciju, zagrebačkom arhitektu i urbanistu 19. st. podrijetlom iz Karlovca. Potkova je kompleks parkova u središtu grada, a čine je 7 trgova i vrt. To su Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Trg Marka Marulića, Trg Ivana Mažuranića i Trg maršala Tita, koji svojim zelenim površinama uokviruju urbanističke blokove Donjega grada.

 

 

PLATNENE TORBE

 

 

 

 

KEREFEKI

 

 

 

Priloženi dokumenti:
SPUD ZAGREB.pptx

preskoči na navigaciju