preskoči na sadržaj

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Curriculum Vitae: Smiljana Lazić Marinković

Diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, 1981. Zaposlena je kao nastavnica povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Radila u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama kao kustos-pedagog. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Nekoliko puta bila je mentorica kolegama pripravnicima. Više godina mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta iz metodike nastave povijesti. U školi je više puta bila mentorica učenicima u istraživačkim projektima na Županijskim i Državnom natjecanju 2006. Član je Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti i suradnica NCVVO za provedbu Državne mature. Godine 2011. napredovala je u zvanje profesor savjetnik.

 

 

SAMOSTALNI ISTRAŽIVAČKI RADOVI UČENIKA NA NATJECANJIMA IZ POVIJESTI  

 

„Kategorija samostalnih istraživačkih radova namijenjena je svim učenicima/učenicama srednjih škola. Teme koje se istražuju su iz zavičajne povijesti, no trebaju biti jasno uklopljene u širi lokalni, nacionalni, regionalni, europski i/ili svjetski kontekst. /.../ Teme se istražuju na temelju literature i raznovrsne izvorne građe koja je dostupna učenicima. Preporuča se interdisciplinarni pristup, tj. povezivanje povijesnog istraživanja s geografijom, etnologijom, povijesti umjetnosti, književnosti itd.“

(Katalog natjecanja iz povijesti učenica i učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj 2011./2012., AZOO MZOŠ RH).

 

Učenici naše škole, od šk. g. 2002./2003., redovito sudjeluju na Županijskim, a ponekad i Državnim natjecanjima iz povijesti, u kategoriji samostalnih istraživačkih radova učenika. Istraživački radovi su rezultat velikog entuzijazma i truda učenika i njihovih mentora pa ćemo neke od njih prezentirati u skraćenoj verziji.

 

Šk. g. 2002./2003., za 120. obljetnicu Škole, Danica Bobinac, učenica 3. raz. grafičkog odjela, uz mentorstvo Smiljane Lazić-Marinković, prof. povijesti, na Županijskom natjecanju iz povijesti prezentirala je rad:

 

„HERMANN BOLLÉ I OBRTNA ŠKOLA U ZAGREBU“

 

U ožujka 2008., na Trećem hrvatskom simpoziju o nastavi povijesti, Nacionalni pokret u Hrvatskoj u 19. stoljeću, mentorica Smiljana Lazić-Marinković je, kao primjer iz prakse, izložila rezultate istraživanja učenice Danice Bobinac.

Istraživanje je prikazano kao rezultat suradnje s nastavnicima stručnih predmeta u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, posebice Zrinkom Tatomir, prof. povijesti likovne umjetnosti i Vinkom Mortigjija Anušić, prof. računalstva na grafičkom odjelu, te Hrvatskim školskim muzejom i autoricom izložbe Hermann Bolle i Obrtna škola Zagrebu, gospođom Vesnom Rapo.

Rad je objavljen u zborniku Trećeg hrvatskog simpozija o nastavi povijesti, Nacionalni pokret u Hrvatskoj u 19. stoljeću, AZOO, Zagreb, 2008.

 

Skraćena verzija rada HERMANN BOLLÉ I OBRTNA ŠKOLA U ZAGREBU je u prilogu:

preskoči na navigaciju