preskoči na sadržaj

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Učenici ŠPUD-a aktivno i uspješno sudjeluju u različitim projektima iz općeobrazovnih predmeta i predmeta struke.

Meridin božićni sajam i buvljak

kMiceki su volonterska grupa Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu koja djeluje s ciljem povećanja osviještenosti lokalne zajednice o problemu napuštenih životinja.

Tijekom 2022. godine aktivnosti kMiceka uključivale su posjete i sudjelovanje u održavanju hranilišta slobodnoživućih  mačaka, redovite šetnje i fotografiranje napuštenih životinja kako bi bile što bolje predstavljene potencijalnim udomiteljima, sakupljanje donacija i volontiranje u raznim aktivnostima građanskih udruga za zaštitu životinja.

Godinu završavamo sudjelovanjem u organizaciji božićnog sajma i buvljaka Udruge Merida koji će se održati 11. prosinca u Močvari od 10:00 do 17:00 sati, a svojim radovima i donacijama sudjeluju mnogi bivši i trenutačni špudovci, nastavnici i učenici. Očekujte raznovrsnu ponudu originalnih umjetničkih predmeta, ilustracija, nakita, ručno rađenih božićnih dekoracija, knjiga i društvenih igara…

Uz to moći ćete upoznati i štićenike udruge Merida, predivne peseke koji traže svoje domove.

Dođite i podržite nas u želji da im u međuvremenu omogućimo što bolji život! J

Plakat donirao bivši učenik i mladi umjetnik Nikola Grabovac. 

ŠPUDOVCI za LIGU

Učenici 4. razreda ŠPUD-a su u periodu 4.-8. 10. 2022. boravili na terenskoj nastavi u Dalmaciji, tijekom koje su obišli Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik, Cavtat, Orebić, Korčulu i Vid kod Metkovića

U okviru terenske nastave organizirana je izložba učeničkih radova " ŠPUD-ovci za Ligu"u čitaonici Pomorskog muzeja Orebić u periodu 7. - 17. 10. 2022. Izložba je otvorena uz modnu reviju Tekstilnog odjela, DJ-a, prodaju kolača članica Lige protiv raka i domjenak uz podršku Općine Orebić. Modnu reviju su pored naših učenika nosile i dvije mještanke Orebića, članice Lige protiv raka, oboljele od karcinoma.

Izloženi su radovi 1.godine i svih odjela škole.

Time smo u Orebiću obilježili 140. godišnjicu Škole, 65. godišnjicu Pomorskog muzeja Orebić i 20. godišnjicu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet.

Izložba je bila humanitarnog, prodajnog karaktera. Polovica prihoda od prodaje donirana je Ligi protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, a polovica je namijenjena za pomoć našoj Školi.

Prikupljeno je 5.320,00 kn,  od kojih je za Školu 2.660,00 kn.

Izložba je popraćena prilozima na HRT-u, u medijima, facebook stranicama Pomorskog muzeja Orebić i Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet.

 

Predgovor: Anita Parlov

Dugogodišnja suradnja Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD-a) i Pomorskog muzeja Orebić započela je kao jedno lijepo druženje.  Uz ljeto, more i opijenost ljepotom prirode, Martina Božić, profesorica Povijesti likovne umjetnosti ŠPUD-a, zaljubljena u divljinu i istovremenu pitomost ovog kraja te bogatu pomorsku povijest ističe priče o moreplovcima, plavetnilu neba i mora, samotnu tišinu... svoju ljubav prema Orebiću, Pelješcu, Korčuli, Mljetu,  južnoj Dalmaciji. Svoju očaranost sustavno prenosi mladim naraštajima. To je misija koja se ne smije propustiti. Godinama se ova ljubav i znanje utkaju u one koji tek uče. Studijskim putovanjima upoznajemo  abecedarij prirodnih i arhitektonskih ljepota, usvajamo  znanja i iskustva toliko bitna za oplemenjivanje likovnog jezika. Malena zemlja velikog bogatstva i nadnaravnih prirodnih ljepota supostoji u svakome od nas. Sretni što smo baš ovdje i sada, imamo priliku svjedočiti kako jedna tako mala zemlja i svaki njezin dio ima osobitosti koje uvijek inspiriraju. Tradicija naše škole seže daleko u povijest. Čini ju 140 godina kreativnosti, stvaralaštva i likovne  pismenosti. Korijenit je to poligon za stvaranje novih ideja, temeljenih na europskim postamentima. Iz naše su Institucije izrasli mali i veliki kreatori suvremenog likovnog svijeta. Ponosni što smo dio likovne scene Hrvatske, s radošću i ove godine prezentiramo naša znanja i uvide u suvremeno stvaralaštvo Odjela škole. Unatoč potresu u Zagrebu 2020.godine, koji nas je temeljito prodrmao i onemogućio da djelujemo u potpunosti na svojim izvorišnim prostorima, nastavljamo činiti ono što najbolje znamo - kreativno misliti i realizirati svoje ideje.

Ovom izložbom škola donosi mali i kratki osvrt recentnog likovnog stvaralaštva. Predstavljamo se radovima Pripremne godine, odjelima slikarstva, grafike, kiparstva, Aranžersko-scenografskog odjela, metala, tekstila, arhitekture, fotografije i  keramike. Svaki Odjel je jedna izvanredna baza za osobno kreativno istraživanje linija, boja, oblika, prostora, tema i sadržaja. Zapisi prirode, dnevnici sjećanja, zabilježene misli, uporabni predmeti, materijali koji ne podliježu zubu vremena ili tek igra ljepote - sve smo to mi. Kreatori koji čine da svijet bude lijepo mjesto. Naše stvaralaštvo počiva na tradiciji, znanju i iskustvu koje se prepoznaje. Male i vrijedne ruke, koristeći razne medije, spretno transformiraju materijal u vizualne poruke. Poruke prošlosti, sadašnjosti, poruke za  budućnost. Svaki Odjel prezentira se na svoj poseban i neponovljiv način. Na vama je da uđete u naš svijet, a na nama da se otvorimo i pustimo vas u njega.

 

Organizatori izložbe: Pomorski muzej Orebić, Martina Božić, Vinka MortigjijaAnušić
Tekst o izložbi: Anita Parlov
Organizatori modne revije: Anita Parlov, Pomorski muzej Orebić
Postav izložbe: Vinka Mortigjija Anušić, Anita Parlov, Toni Lončar, Ivan Branko Imrović
Suradnici: Sanja Kostanjčar, Ivona Marendić, Katarina Vukelić, Marin Popović
 
Mentori učeničkih radova izloženih na izložbi
Pripremna godina: Sanja Balen, Marijana Birtić, Petra Held, Toni Lončar, Rocco Rabar Krce
Aranžersko-scenografski odjel: Igor Modrić, Valentina Crnković
Odjel unutrašnje arhitekture: Andro Grdinić
Fotografski odjel: Srđan Jelisić, Željka Šaravanja, Vladimir Šimunić
Odjel grafike: Vinka MortigjijaAnušić, Tomislav Tomić
Odjel za dizajn keramike: Nevia Barović Vukelić, Lucija Gudlin, Mak Melcher, Mihael Puntarić
Odjel kiparstva: Nevia Barović Vukelić, Ivan Branko Imrović, Petar Ostojić, Miroslav Sabolić
Odjel za dizajn metala: Matej Pašalić, Judita Šercar, Nada Škrlin
Odjel slikarstva: Mirjana Petrin
Odjel tekstila: Ines FeyGjurin, Ljiljana Hajdarović, Nikolina Knežević Hrgović, Nikolina Punjek Duđak

 

 

preskoči na navigaciju